Onnettomuus tai avuntarve tulee aina yllätyksenä. Mielikuva siitä, että onnettomuus sattuu aina pimeällä syksyisellä merellä tai järven selällä, ei pääsääntöisesti pidä paikkaansa. Tällaisina myrskyhetkinä meripelastajilla on vain yksittäisiä tehtäviä. Valtaosa veneilijöiden hätä- ja vaaratilanteista tapahtuu kauniilla ilmalla keskellä parhainta veneilykautta. Eli juuri silloin, kun suurin osa veneilijöistä on vesillä.
Onnettomuus tapahtuu aina väärällä hetkellä -.ei koskaan silloin, kun siihen olisi hyvin aikaa tai kun siihen olisi hyvin varautunut. Useimmiten se tapahtuu juuri silloin, kun on hieman kiire, ollaan palaamassa kotiin, ollaan nälkäisiä ja väsyneitä tai kotisataman valot jo kajastavat horisontissa.
Koska onnettomuus yllättää aina, paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen vesille lähtemistä. Hädässä ei ole aikaa käyttöohjeiden lukemiseen tai pelastusliivien pukemiseen. Jos etukäteen on liikkeellä “minulle ei voi mitään sattua” -asenteella, onnettomuus koetaan yllätyksenä eikä kyetä toimimaan järkevästi. Jos sen sijaan onnettomuuksien mahdollisuutta on miettinyt etukäteen, ei tapahtuma toteutuessaan viekää toimintakykyä. Tämä johtuu siitä, että toimintamalleja on pystytty miettimään, jolloin onnettomuudessa toimimiseen on selkeämmät eväät.