Valitusta talvisäilytyspaikasta, alueellisista olosuhteista ja omistajan mieltymyksistä riippuu paljon, milloin vene nostetaan vedestä.
Suurin osa veneistä telakoidaan yleensä lokakuun aikana. Talvisäilytyskentät tai -hallit ovat usein vapaina jo syyskuussakin. Veneilijän omat mieltymykset loppusyksyn veneilyä kohtaan vaikuttavat myös paljon. Jos veneily käytännössä loppuu kesälomakauden jälkeen, ei telakointiajankohtaa ole järkevää tarpeettomasti venyttää. Veneen nostaminen, katoksen rakentaminen ja syyshuoltotoimet ovat paljon mukavampia toteuttaa syyskuun loppupuolen kuulaissa syyssäissä verrattuna marraskuun loppupuolen räntäsateisiin.
Myös veneen tyyppi vaikuttaa oikean telakointiajankohdan valintaan. Mikäli esimerkiksi avovene on tarkoitus nostaa trailerille ja talvisäilyttää autotallissa, voi nostoajankohdan valita huomattavan joustavasti verrattuna vaikkapa veneilyseuran ulkokentällä tehtävään talvisäilytykseen. Mikäli vene nostetaan maihin nosturilla, voi kimppanostoja hyödyntämällä säästää rahaa ja loppusyksystä kimppanostotilaisuuksia ei välttämättä enää tarjoudu ainakaan yhtä helposti.
Veden jäätymistä ei kuitenkaan kannata jäädä odottelemaan, ellei ole aivan varma oman veneen soveltuvuudesta jäisissä olosuhteissa toimimiseen. Jäätyminen voi myös tapahtua varsin yllättäen etenkin suojaisilla vesialueilla. Jo muutama pakkaspäivä voi tuottaa monta senttimetriä paksun teräsjään, mikä riittää vaurioittamaan monia venetyyppejä erityisesti siirtomatkalla laituripaikalta nostopaikalle. Moni on saanut kokea tämän käytännössä – älä sinä ole yksi heistä.