Vesillä tapahtuvalla hätätilanteella tarkoitetaan tapahtumaa, jossa ihmisten terveys tai henki on uhattuna. Myös omaisuuden (eli esimerkiksi veneen) pelastaminen varmalta tai todennäköiseltä ja välittömältä tuhoutumiselta täyttää hätätilanteen tunnusmerkit. Hätätilanne on myös ympäristön vakava ja nopeasti etenevä pilaantuminen.
Vesillä vallitsevilla olosuhteilla on aina merkittävä vaikutus hätätilanteen kehittymiseen ja sen vakavuuteen. Esimerkiksi polttoaineen loppuminen, moottorivika tai pohjakosketus hankalissa olosuhteissa on yleensä aina hätätilanne, vaikka hyvän sään vallitessa kyseessä olisi vain kiireetöntä avustusta edellyttävä tapahtuma.
Usein veneilijän joutuminen hätään ovat seurausta teknisestä viasta, polttoaineen loppumisesta tai muusta polttoaineongelmiasta, karilleajosta tai pohjakosketuksesta. Joskus taustalla on köysien sotkeutuminen potkuriin, eksyminen tai tapaturma. Tulipalo etenkin kulussa olevassa veneessä aiheuttaa veneessä olijoille usein välittömän hengenvaaran: palo leviää veneessä helposti ja johtaa nopeasti tilanteeseen, jossa vene on jätettävä.
Apua hätätilanteeseen
Hätätilanteessa tarvitaan apua. Avun hälyttäminen on periaatteessa hyvin yksinkertaista. Jos osaa suunnilleen kuvata, mitä on tapahtunut ja missä tapahtumapaikka sijaitsee, on oleelliset asiat avun hälyttämiseksi jo kerrottu.
Hätätilanteisiin kuitenkin joudutaan nopeasti, yllättäen ja suunnittelematta, minkä vuoksi jokainen reagoi tapahtumaan eri tavalla. Ei ole tavatonta, että kriisitilanteessa yleisen hätänumeron kaltainen tuttukin asia saattaa unohtua tai oman sijainnin kertominen voi tuottaa hankaluuksia kotivesilläkin. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että niin hätäkeskuksessa kuin meripelastuskeskuksessakin on tehtävään koulutettu henkilökunta: usein riittää vain kuunnella huolellisesti ja vastailla kysymyksiin.
Ei myöskään tarvitse miettiä, mitä hätäkeskukseen tai meripelastuskeskukseen oikein pitikään kertoa. Ammattitaitoinen henkilökunta langan toisessa päässä tekee riskinarvion ja kysyy juuri ne kysymykset, joita oikean ja nopean avun lähettäminen edellyttää. Ottamalla kuitenkin asioista selvää jo ennakolta voi sujuvoittaa huomattavasti avun saamista tositilanteessa ja auttaa näin jo ennakolta sekä itseään että läheisiään.
Avun hälyttäminen poikkeaa jonkin verran meri- ja järvialueilla. Tämä on on hyvä tiedostaa jo ennakolta. Tätä käsitellään seuraavissa kappaleissa.