Hätäpaikkaa ilmaisevan poijun radiomerkit
Hätäpaikkaa ilmaisevia lähettimiä ovat esimerkiksi SART ja EPIRB, joista on kerrottu lisää alla. Muita sähköisiä avunpyyntökeinoja tai hätäpaikannusvälineitä ovat esimerkiksi PLB (personal locator beacon, henkilökohtainen hätälähetin), satelliittipuhelin ja henkilökohtainen AIS-lähetin.
SART: Search and rescue transponder
SART-tutkatransponderi laukaistaan manuaalisesti pelastuslautalla tai aluksella. Sijainti saadaan näkymään merenkulkututkalla (X-band, 3 cm aallonpituus), kunhan käytetty tutkaskaala on oikea. SART näkyy etsintään osallistuvien pinta-alusten tutkalla pistejonona, jossa lähin piste ilmaisee hädässäolijan paikan. Pisteet muuttavat kaariksi, kun alus lähestyy hädässäolijaa.
SART ei varsinaisesti ole hätälähetin, vaan sen tarkoituksena on helpottaa hädässäolijan paikantamista.
EPIRB: Emergency Position Indicating Radio Beacon
Isoissa meripelastusaluksissa ja kauppa-aluksissa on poiju, joka voidaan laukaista manuaalisesti tai laukeaa automaattisesti aluksen upotessa. Poiju aktivoituu kosketuksesta veteen ja kiinnityksen painelaukaisin vapauttaa lähettimen telineestään muutaman metrin syvyydessä.
Aktivoituessaan poiju lähettää aluksen MMSI –numeroa ja muita tietoja Cospas-Sarsat -satelliittijärjestelmän välityksellä maa-asemalle. Suomea lähin maa-asema on Norjassa. Maa-asemalta avunpyyntö välitetään Turun meripelastuskeskukselle (MRCC). Poijun paikantaminen ja suuntiminen on mahdollista, mutta esimerkiksi onnettomuuden lisätietojen välittäminen ei poijun avulla onnistu.