Kappale

Osaamisen ylläpitäminen

Kappaleiden edistyminen:

Vähimmäisvaatimuksena on osallistuminen vuosittain vähintään yhteen harjoitukseen, jossa käsitellään tämän osaamisalueen asioita ja toimiminen pintauimarina harjoituksessa.

Harjoitus voidaan toteuttaa käymällä läpi edellä kuvatun näytön sisältämiä asioita tai järjestämällä toiminnallinen harjoitus.

Toiminnallinen harjoitus voidaan järjestää esimerkiksi seuraavien tilannekuvausten pohjalta:

TILANNE 1

Meripelastusalus saa kesken partioajon vedestäpelastamistehtävän.

Pintapelastusparin valmistautuessa pintapelastustehtävään muu miehistö valmistautuu uhrin nostamiseen vedestä.

Harjoitus suunnitellaan sellaiseen paikkaan, jossa toiminta on turvallista, mutta uhria ei voi nostaa suoraan veneeseen ja tehtävän suorittaminen edellyttää pintauimarin käyttöä.

Pintauimarin haettua uhrin pelastusaluksen viereen, uhri nostetaan vedestä.

Harjoituksessa voidaan tarvittaessa toistaa pintauimarin suorituksia ja vedestä nostoja erilaisilla tekniikoilla.

Harjoitukseen voidaan lisäksi yhdistää ensiapuharjoitus antamalla vedestä nostetulle uhrille tarvittava ensiapu.

Toiminnallisen harjoituksen jälkeen pidetään palautekeskustelu, jossa painotetaan erityisesti työturvallisuutta ja työparityöskentelyä.

 

TILANNE 2

Harjoitus voidaan suorittaa joko vesillä tai kuivaharjoituksena aluksella laiturissa.

Harjoitukseen hankitaan maalihenkilöiksi noin 10–20 ulkopuolista henkilöä, esimerkiksi Punaisen Ristin paikallisosastosta, venekerhosta tai muusta yhteistyötahosta.

Harjoituksessa simuloidaan evakuointitilanne, jossa miehistön tehtävänä on kirjata evakuoitavat henkilöt ja ohjeistaa heille tarvittavat asiat evakuointitilanteessa. Samassa yhteydessä harjoitellaan myös evakuoitavien sijoittamista alukselle sekä tilanteen hallintaa aluksella evakuoinnin yhteydessä.

Harjoitukseen voidaan halutessa yhdistää myös ensiapuharjoitus, jolloin evakuoiduille annetaan heidän tarvitsemansa ensiapu.

Toiminnallisen harjoituksen jälkeen pidetään palautekeskustelu, jossa painotetaan erityisesti evakuointitilanteen riskejä sekä järjestelmällisen toiminnan merkitystä ihmisiä evakuoitaessa.