Luku

Päällikön koulutustason lisäharjoitteet

Meripelastusseuran koulutusjärjestelmässä ei ole päällikön koulutustasoon erillistä koulutussuunnitelmaa. Pienempien alusluokkien päällikön tehtävään vaaditaan perämiehen koulutustaso. Tästä syystä jo perämiehen koulutustason saavuttamiseen vaaditaan kattava osaaminen ja tietämys esimerkiksi päällikön vastuista ja velvollisuuksista.

Päällystön koulutussuunnitelman mukaisen osaamisen saavuttaneet meripelastajat nimitetään perämiehen koulutustasoon. Perämieheltä vaadittava käytännön taitojen osaamisen taso on pääsääntöisesti osaa-tasolla. Päällikön lisäharjoitteiden tarkoituksena on nostaa osaamisen tasoa hallitsee-tasolle.

Päällikön koulutustasoon suuntaavat lisäharjoitteet tulee mahdollisuuksien mukaan suorittaa pelastusaseman isommalla aluksella, mikäli asemalla on käytössä useampi pelastusalus.

Päällikön lisäharjoitteiden suorittamiseen on suunniteltu kuluvan noin kaksi vuotta. Varsinaisen harjoituksissa kertyvän osaamisen lisäksi päällikkökoulutusaikana vapaaehtoinen meripelastaja kerää kokemusta erilaisten miehistöjen kanssa toimimisesta erilaisilla tehtävillä.

Päällikön koulutustasoon vaadittavia lisäharjoitteita on tarkoitus suorittaa yksi kerrallaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhdestä harjoituskerrasta voi saada päällikön koulutuskorttiin vain yhden merkinnän. Koulutettavan esimerkiksi suunnitellessa ja kouluttaessa pelastautusmisharjoituksen voi hän itse valita, haluaako suoritusmerkinnän harjoituksen suunnittelusta vai kouluttajana toimimisesta. Päällikön koulutusmerkinnät voi myöntää yhdistyksen koulutusvastaava tai päällikön koulutustason saavuttanut henkilö.

Muista koulutustasoista poiketen päällikön koulutustasoa ei tule yhdistyksissä myöntää automaattisesti koulutuskortin tultua täyteen. Päällikön koulutustason myöntämisen edellytyksenä tulee pitää myös koulutuksen suorittaneen henkilön kykyä ja tahtoa toimia päällikön koulutustasolla. Koulutustason myöntämismenettely määräytyy laivanisäntänä toimivan yhdistyksen määrittämällä tavalla.

Alla olevassa taulukossa on päällikön koulutustasoon kouluttauduttaessa vaadittavat lisäharjoitteet.

    • Yhdistyksessä toteutettavan koulutustapahtuman suunnittelu viisi kertaa. Suunnitellun tapahtuman kouluttajana voi toimia päälliköksi kouluttautuva tai muu henkilö. Meripelastusseuran valtakunnallisen kouluttajakurssin suorittamalla voidaan korvata kaksi koulutuksen suunnittelukertaa yhdistyksessä.
    • Toimiminen kouluttajana yhdistyksessä järjestettävässä koulutustapahtumassa viisi kertaa. Tapahtuman tulee olla etukäteen suunniteltu ja tapahtuman koulutusvastuun on oltava päälliköksi kouluttautuvalla. Meripelastusseuran valtakunnallisen kouluttajakurssin suorittamalla voidaan korvata kaksi koulutuskertaa yhdistyksessä.
    • Toimiminen meripelastusaluksen päällikkönä 15 kertaa. Päällikkönä toimimiseksi ei lasketa esimerkiksi aluksen siirtämistä laiturista toiseen, muuta vastaavaa lyhytkestoista merimatkaa tai laituripäivystystä. Mikäli yhdistyksen käytössä on vain meripelastusalus, jonka päälliköltä vaaditaan päällikön koulutustaso, voidaan tämän kohdan vaatimus korvata toimimalla 15 kertaa harjoituspäällikkönä.
    • Osallistuminen yhteen osaamisalue 1. Turvallisuus ja hätätilanteet meripelastusaluksella asioita käsittelevään harjoitukseen, jossa toimii harjoituspäällikkönä.
    • Osallistuminen yhteen osaamisalue 3. Merimiestaito asioita käsittelevään harjoitukseen kouluttajana. Harjoituksen on sisällettävä aluksen käsittely- tai laituriinajoharjoituksen.
    • Osallistuminen aluksen liikkeellä ollessa suoritettavaan tutkanavigointiharjoitukseen kouluttajana.
    • Osallistuminen yhteen osaamisalue 6. Etsintätehtävät asioita käsittelevään harjoitukseen, jossa toimii harjoituspäällikkönä.
    • Osallistuminen yhteen osaamisalue 7. Pelastustehtävät asioita käsittelevään harjoitukseen, jossa toimii harjoituspäällikkönä.
    • Osallistuminen yhteen osaamisalue 8. Sammutustehtävät asioita käsittelevään harjoitukseen, jossa toimii harjoituspäällikkönä.
    • Osallistuminen yhteen osaamisalue 9. Ensiaputehtävät asioita käsittelevään harjoitukseen, jossa toimii harjoituspäällikkönä.
    • Osallistuminen yhteen hinausharjoitukseen, jossa toimii harjoituspäällikkönä.
    • Osallistuminen yhteen muuhun kuin pelkkää hinaamista sisältävään osaamisalue 10. Avustustehtävät asioita käsittelevään harjoitukseen, jossa toimii harjoituspäällikkönä.
    • Yhdistyksen aluksen viikkotarkistuksen järjestäminen.
  • Yhdistyksen aluksen kuukausitarkistuksen järjestäminen.

 

Jokaisen harjoituksen päätteeksi tulee järjestää palautekeskustelu, jossa painotetaan erityisesti johtamista suoritetussa harjoituksessa.