Luku

Pelastusliivit päällä

Miksi pelastusliivit kannattaa pitää aina puettuna?

Kun oikeat liivit on hankittu, kannattaa ne aina pitää puettuna. Vain päällä oleva pelastusliivi auttaa hädässä, eikä hätätilanteessa ole välttämättä aikaa tai mahdollisuutta niiden etsimiseen. Uiminen vedessä vaatteet yllä on yllättävän rankkaa, sillä kastuneet vaatteet lisäävät veden vastusta todella paljon. Toinen haaste vedessä uimiseen on, että meri tai järvi harvoin on yhtä tyyni tai lämmin kuin uima-allas.

Etäisyyksien arvioiminen veden rajasta katsottuna on yllättävän hankalaa. Lähelläkin oleva saari on todennäköisesti kauempana kuin kuvitteli, eikä merellä tai järvellä voi levähtää samalla lailla kuin altaassa. Päällä olevassa pelastusliivissä on myös hyvät heijastimet ja sen kirkas väri erottuu vedessä paremmin. Näin pelastajien on helpompaa löytää vedessä oleva.

Pelastusliivi yksinkertaisesti antaa paremmat mahdollisuudet selviämiseen. Siksi pelastusliivit kannattaa aina pitää vesillä puettuna!

 

Pelastusliivien pukeminen

Pelastusliivit pitää pukea oikein, jotta ne toimisivat kunnolla. Liivien tulisi aina istua napakasti, jolloin veteen putoamisen yhteydessä tai vedessä ollessa ne pysyvät päällä, eivätkä pääse liikkumaan ja hankaloittamaan vedessä olemista. Vedessä liivejä on vaikeaa kiristää, saati sitten pukea päälleen.

Haararemmit, mikäli sellaiset liiveissä on, tulee aina kiinnittää kohtalaisen kireäksi. Jos haararemmejä on kaksi, kannattaa ne laittaa ristiin, jolloin ne eivät puristu jalkojen ympärille. Veteen putoamisen yhteydessä haararemmi estää liivien nousemisen kaulalle tai jopa pään yli pois ihmisen päältä. Paukkuliiveissä hihnojen kireys on erityisen tärkeää. Löysänä olevat liivit nostavat ihmistä väärässä asennossa ja pahimmassa tapauksessa hankaloittavat hengittämistä.

Veneilyliivien (kelluntapukine 50 N) heikkous on, että niissä on useita kiristyshihnoja tai ei ole haararemmiä. Veneessä ja maalla ne istuvat usein hyvin, mutta kiinnitysten puuttuessa ne saattavat olla vedessä hankalat.

Liivien pukemista kannattaa harjoitella hyppäämällä ne puettuna laiturilta veteen. Jos liivit eivät pysy kunnolla päällä, kannattaa hihnoja tai solkia kiristää.