Luku

Vesiliikennelaki pähkinänkuoressa

Uusittu vesiliikennelaki tulee voimaan 1.6.2020

Uusi laki tuo uusia velvoitteita veneilijöille, minkä lisäksi se kokoaa yhteen aiemmin hajallaan lainsäädännössä olleita velvoitteita.

Alle olemme tiivistäneet uuden lain muutokset ja vaatimukset.

  1. Huviveneen päällikön asema muuttuu: Katso erillinen verkkokoulutuksemme asiasta.
  2. Pelastusliivien käyttö: Kullekin veneessä olijalle tulee olla pelastusliivit mukana moottoriveneissä sekä yli viiden metrin pituisissa purjeveneissä, kuten vanhassakin laissa määrättiin. Huviveneen päällikkö vastaa siitä, että kelluntavälineet on puettuna päälle olosuhteiden niin vaatiessa. Meripelastusseura suosittelee pelastusliivien käyttöä aina veneen avotiloissa oleskeltaessa. Myös tästä aiheesta löydät verkkokoulutuksen.
  3. Vuokravenesäätely kevenee: Teknisistä vaatimuksista ja katsastusvaatimuksista luovutaan ja miehittämättömistä vuokra-aluksista tulee tavallisia huviveneitä. Vuokralle antaja on vastuussa veneen kunnosta, riittävästä varustuksesta ja vuokraajalle annettavasta riittävästä perehdytyksestä. Ammattimaista vuokravenetoimintaa on vain miehitettyjen alusten vuokraaminen.
  4. Sanktiojärjestelmä uudistuu: Huviveneen päällikölle voidaan uudistuksen myötä määrätä liikennevirhemaksu samalla tavalla kuin tieliikenteessä. Vesillä maksua ei voida kuitenkaan määrätä pysäyttämättä kulkuneuvoa.
  5. Varusteiden käyttöä koskeva sääntely: Varusteiden tulee olla veneen kokoon, matkustajiin ja olosuhteisiin sopivia. Esimerkiksi isoon veneeseen ei riitä pelkkä mela, vaan pitää olla sellainen ankkuri, että veneen pystyy tosiasillisesti hallitsemaan ankkurilla hätätilanteessa. Samoin pelastusliivien pitää määrän lisäksi vastata veneessä olijoiden kokoa ja painoa. Sammuttimen tarkastus määrätään vuodeksi nyt lain tasolla.
  6. Huvivenettä suuremman huvialuksen päällikön pätevyysvaatimukset: Yli 24-metrisen huvikäyttöön tarkoitetun aluksen päällikön on oltava 18-vuotta täyttänyt ja suorittanut kansainvälisen huviveneenkuljettajankirjan. Tämä säädös on ollut jo aiemminkin olemassa, mutta säännökset on nyt kerätty samaan pykälään.

Lue kokonaan: Vesiliikennelaki 782/2019.