Luku

Harjoittelu

Kuten aiemmin mainittiin, onnettomuudet tapahtuvat aina yllättäen. Siksi toimintaa onnettomuustilanteessa kannattaa harjoitella etukäteen. Kaikkia tilanteita kaikissa mahdollisissa olosuhteissa ei pysty kukaan harjoittelemaan, mutta harjoittelun ja toimintamallien avulla yllättävästäkin tilanteesta selviää huomattavasti helpommin.

Meripelastajat järjestävät vuosittain hätärakettien käyttöharjoituksia eri puolilla maata. Venekerhot järjestävät erilaisia turvallisuuskoulutuksia ja venemessuilta on saatavissa hyviä turvallisuusvinkkejä.

Lisäksi pari kertaa kesässä kannattaa itsekin harjoitella erilaisia tilanteita. Milloin itse olet uinut pelastusliivien kanssa vaatteet päällä? Entä oletko koskaan kokeillut, miltä tuntuu laukaista paukkuliivit? Pystyisitkö nousemaan vedestä takaisin veneeseen ilman toisten apua?

Myös lapset osallistuvat tällaisiin vedessä tapahtuviin harjoituksiin erittäin mielellään, ne ovat kuin leikkiä.

Aina harjoitusten ei tarvitse olla konkreettisia, vaan turvallisuutta voi edistää myös keskustelemalla miten erilaisissa tilanteissa toimittaisiin. Myös mentaaliharjoittelu kannattaa ottaa ohjelmaan. Vesilläolon lomassa voi tehdä silloin tällöin pienen harjoituksen:

  • “Miten toimisin nyt, jos esimerkiksi toinen veneessä olija putoaisi veteen?”
  • “Miten toimisin, jos veneessä nyt syttyisi tulipalo?
  • “Mitä tekisin, jos itse putoaisin nyt veteen?”
  • “Miten toimisin, jos näkisin hätäraketin horisontissa?”

Pelkästään miettimällä erilaisia skenaarioita ja omia toimintamallejaan, on paremmin varautunut ongelmatilanteisiin, silloin kun niitä syntyy.