Kappale

Hätätilanne sisävesillä

Kappaleiden edistyminen:

Yleinen hätänumero on 112

Sisävesillä hätäkeskus käsittelee kaikki yleiseen hätänumeroon 112 soitetut hätäpuhelut. Hätäkeskus ei kuitenkaan johda pelastustoimia, vaan välittää hälytyksen asiasta vastaaville viranomaisille. Tilanteesta riippuen johtovastuu voi siis olla pelastustoimella, ensihoidolla tai poliisilla. Hätäkeskukseen on hyvä ottaa yhteyttä ensisijaisesti 112 Suomi –sovelluksen välityksellä. Tuolloin hätäkeskuspäivystäjä näkee ruudultaan välittömästi, missä soittaja sijaitsee ja arvokasta aikaa säästyy parhaimmillaan merkittävästi. Maksuton sovellus on syytä ladata puhelimeen etukäteen omasta sovelluskaupasta (ks. latauslinkit), sillä hätätilanteessa asiaa ei enää ehdi tehdä.

Eri roolit sisävesien pelastustoiminnassa

Hätäkeskuslaitos

Hätäkeskuslaitoksen tehtävänä on ottaa vastaan pelastustoimen, poliisin sekä sosiaali- ja terveystoimen toimialaan kuuluvia hätäilmoituksia ja muita ihmisten, ympäristön ja omaisuuden turvallisuuteen liittyviä ilmoituksia sekä välittää ne edelleen eri viranomaisille ja yhteistyökumppaneille. Toisin kuin meripelastuskeskus merialueilla, hätäkeskus ei koskaan johda itse pelastustoimintaa, vaan johtovastuu on aina toimivaltaisella viranomaisella (esimerkiksi pelastustoimi, ensihoito tai poliisi).

Hätäkeskuksia on yhteensä seitsemän (Turku, Vaasa, Pori, Kouvola, Kuopio, Oulu ja Kerava). Hädässä olijan ei tarvitse tietää, minkä hätäkeskuksen alueella on, vaan puhelu ohjautuu automaattisesti lähimpään hätäkeskukseen.

Pelastustoimi

Pelastustoiminnasta Suomessa huolehtii 22 pelastuslaitosta. Lisäksi alueen pelastustoimen järjestelmään voi kuulua vapaaehtoisia palokuntia, laitospalokuntia, teollisuuspalokuntia ja sotilaspalokuntia sen mukaan kuin alueen pelastustoimi on niiden kanssa sopinut. Suomen Meripelastusseuran sisävesillä toimivat yksiköt ovat sopineet alueen pelastustoimen kanssa osallistumisesta pelastustoimen tehtävien hoitamiseen.

Pelastustoimen tehtäviin kuuluu erilaiset pelastustehtävät, esimerkiksi tulipalot, liikenneonnettomuudet, sekä ihmisten pelastaminen mitä moninaisemmista paikoista. Pelastustoimi vastaa myös öljyntorjunnasta sekä väestönsuojelusta. Vastuu pelastustoiminnasta esimerkiksi vesiliikenneonnettomuuden sattuessa sisävesillä on näin ollen pelastustoimella. Pelastustoimi hälytetään yleisen hätänumeron kautta hätäkeskuspäivystäjän tekemän tilannearvion perusteella.

Poliisi

Sisävesillä kadonneiden henkilöiden etsinnästä vastaa poliisi. Kadonneen henkilön etsintä käynnistetään, jos kadonneen epäillään joutuneen hengenvaaraan, onnettomuuteen tai rikoksen uhriksi. Poliisi voi käyttää apunaan esimerkiksi Vapaaehtoisen pelastuspalvelun etsijöitä tai vesialueilla Suomen Meripelastusseuran veneyksiköitä. Poliisi hälytetään yleisen hätänumeron kautta hätäkeskuspäivystäjän tekemän tilannearvion perusteella.

Ensihoito

Ensihoitopalvelusta sisävesillä sekä merialueen saarissa ja laiturissa kiinni olevissa aluksissa vastaavat sairaanhoitopiirit. Ensihoitopalvelussa voidaan käyttää ensivasteena esimerkiksi Suomen Meripelastusseuran tai sopimuspalokuntojen vapaaehtoisia. Toiminta perustuu tällöin erilliseen sopimukseen. Ensihoito hälytetään yleisen hätänumeron kautta hätäkeskuspäivystäjän tekemän tilannearvion perusteella.